Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2020-12-25

Juldagen 25/12 2020 Vandring Från Santa Brigida till San Mateo

Vilken hemsk natt. Ingen sömn. Jag slogs i en ojämn kamp mot 10 000 mygg. De är så små och hörs knappt men sticken blir svullna, stora och såriga. Klådan är hemsk och håller i sig i veckor.

Armar och ben var prickiga av bett på morgonen och i pannan såg det ut som hornen vuxit fram. Myggen är små och är mycket giftigare än hemma. De måste ha kommit in efter att det blåst mycket sydliga vindar rakt in i ruffen. Vi hade öppet överallt hela kvällen.

Allt är inte elände. Vi gick upp tidigt på morgonen eftersom vi bestämt oss för att följa med på en vandring.

Bussen går från San Telmo till San Mateo, där vandringen startar. Vi ska gå ner till Santa Brigida. Idag gör vi sällskap med svenskarna som bor här i Las Palmas. Ett glatt gäng som vi inte träffat tidigare.

Första delen går längs vägar och hus.










Det finns ett stort intresse för att vandra.



Grönskan är frodig. Det har regnat en hel del senaste tiden.


Ser ut att vara vildväxande begonia.


Citrongult är färgen som är inne just nu.



Någon variant på oxalis (påminner om och smakar som harsyra)



Ett ensamt hus mitt i ingenstans.






Bergväggarna kan se ut på många olika sätt.



Plötsligt hamnar vi i bambu-djungeln bland krasse och oxalis.




Man får ha koll på var man sätter fötterna. Vissa stenar är vingliga.



Grönskan hänger ner efter bergväggen



Färglada krassen blommar och växer frodigt.



Vi rör oss omväxlande på höjder och i vattenförande dalgångar (barrancos).






Fika paus med ett härligt gäng



Hans upptäcker en fjäril.



Billy Palmius fotar den också. Han upptäcker även ett bi på en blomma som förevigas





Hans hittar en gammal övergiven pumpstation för vattenförsörjningen. Ett effektfullt bildmotiv. Billy tänkte fota samma motiv men skrämdes iväg när det började prassla och rassla i löven. Förmodligen stora ödlor. Ormar finns inte på öarna.



Kaktus med värdefulla löss. Coschenill-lusen var en stor och viktig exportvara en gång i tiden. Någon nämnde 6000 kg/år. Lössen handplockades och exporterades för tillverkning av röd färg till exklusiva kläder. Har även använts till läppstift.



Det näst äldsta drakblodsträdet på Kanarieöarna. Det äldsta finns i byn Galdar. Där de har byggt runt om trädet så att det står inuti ett gammalt hus.



Fikarast med Billy och Ada



Läcker trädgårdskonst .






Vi kommer ner till Santa Brigida. Här finns mycket fina hus och trädgårdar.



Några riktigt entusiastiska vandrare fortsätter direkt härifrån ner till Jardin de Botanico. Ytterligare 8-9 km. Vi väljer att gå sista branta uppförsbacken till målet vid baren. Där alla stannar för en god öl.

Vi väljer att ta bussen ner till Vegueta, gamla stan, i Las Palmas. Vi vill avsluta dagen med att äta tapas. Innan vi promenerar de sista 2,6 km hem till båtarna.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...