Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-06-16

Förberedelser

Förberedelser

Vi sålde huset 2017 och skaffade en liten lägenhet. Båten, en OE36 Crown från 1984 behövde uppdateras. Nytt storsegel och stormfock hade stor prioritet. Sprayhooden var sliten och har ersatts med en som är lite högre och i ljust tyg. En bimini vill vi också ha. Hoppas den hinner bli klar. Vi har aldrig haft radar men nu sitter det en monterad i aktern. Nu måste vi lära oss hur den fungerar. Efter mycket funderande fick de gamla blybatterierna ersattas av litiumbatterier. De är effektivare men också lättare och smidiga. Kräver inte lika stor plats. De fick en annan placering än tidigare och vi fick ett betydelsefullt stuvutrymme som är lättillgängligt.  Vilken vinst!  Förändringen innebar mycket kabeldragning , montering av kontakter och batterivakt.Ett tidsödande, trångt och utmanande jobb. Det blev snyggt gjort. Det är några av förbättringarna som gjorts. Hans har haft ett tufft jobb med allt. Den varmaste majmånad i mannaminne har han jobbat under plåttaket i  båthuset. Varmt som en bastu. inga klagomål har jag hört Målet var ju nära.


Min insats har mest varit hantlangarens och den nya ankarkättingen sitter fast i ankarlinan tack vare min splits. Den ser fin och bra ut. Även en splitsad ring runt piedesdalen i sittbrunn är mitt verk. Säkerhetslinorna ska fästas i den och hålla oss kvar i sittbrunnen när det brallor i ordentligt. Denna resa vill vi ha mantågsnät. Jag har börjat montera det men gör inte klart allt innan biminin är på plats.

Snart bär det iväg. Planen är att segla mot Shetland via Skottland ner mot Portugal och Kanarieöarna.  Vi har inga fasta planer utan tar dagen som den kommer. Vi följer vädret och tar besluten som de kommer. Vill vi ändra rutten så gör vi det. Viktigast är att njuta och få ut glädje av seglingen.

Länsförsäkringar kunde inte försäkra oss för de nya vatten vi skulle segla i så båten
försäkrades i Alandia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...