Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-06-22

22/6



22/6 Midsommarafton
Vi bar ut de sista kassarna från lägenheten mellan 00:00 och 00:30. Lastade in allt i båten. Vi hade inte satt upp sprayhooden över ingångsluckan pga av regnet. Vi ville inte att den skulle bli missfärgad av däcket, som nyligen fått en behandling. Regnet var ihållande. Vi fick vara snabba att få in allt så lite blött som möjligt. Vi stuvade tills vi stöp kl. 03:00. Vaknar i båten fullt påklädda. En salig röra på prylar överallt.
 Fick undan det värsta innan vi lossade förtöjningarna 10:15 för att hinna till Ängsö och midsommarfirandet.  Det kändes lite speciellt att se ångkraftverket och staden försvinna i bakgrunden men nu vänder vi blicken framåt och ser fram mot vårt efterlängtade äventyr.
Det blåser NV 16-18m/s. Kyrkviken som var målet fick vi avstå från. Vi gick till Långholmens brygga. Där fanns även båtarna Multum med Marie och Kjell-Arne och Desdemona med Charlie och Agneta.
Vi hann med en snabb lunch med sill och potatis innan Teresa och Lina hämtade oss. Vid slottet fanns redan mamma, pappa och Yvonne. Alla barnbarnen och Marcus. Lena, Jocke med Adam och Sara. En så harmonisk och rolig midsommar. Den blev lekar, mycket mat och goda tårtor. Vilken fin gemenskap. Jag fick busa med småttingarna. Krama mamma och pappa och Yvonne. Innan de återvände hem. Hans vann högsta vinsten, åtminstone tycker vi det, en körskulptur av Marie Långhans. Den ska följa oss på resan.
 Precis när firandet började ta slut kom en liten regnskur. Alla människor blev som uppslukade av jorden. Plötsligt var ensamma kvar. Barnen kastade snöboll med resterna av kylsnön som använts i glasslådan, till deras stora lycka. Det får bli en ny tradition att kasta snöboll på midsommar, som ett av barnen sa. Innan vi avslutade måste barnen dansa några va1rv till runt midsommarstången, på sitt eget vis. Hela gänget följde oss till båten. Varärom? 
Därärom!

Barn och vuxna sjöng för oss ”Vem kan segla förutan vind, Sommar psalm, Goodnight sweethart it is
time to go” mm mm. innan de gick. Det var så vackert. De är ju musiker allesammans på olika vis.  Sara, som ska börja musikklass till hösten, stod på fördäck och sjöng solo, en skolsång. Hon har en klar stark och fin röst. Hon kan gå långt om hon satsar på musiken.
Vi var både glada och rörda till tårar av sången och  när vi vinkade farväl.

Hans startade grillen. Det blev entrecote. Midsommarkvällen slutade tillsammans i ett glatt och trevligt  sällskap hos Charlie och Agneta i Desdemona, som bjöd på bubbel.

23/6 Långhomens brygga Ängsö
Vaknar upp efter en god natts sömn i en riktigt bäddad säng. Skönt. Hann få undan ganska mycket innan vi åt middag igår. Efter frukost seglade vårt sällskap iväg. En mot Stockholm och kanske Estland de andra mot Södertälje och Danmark.
 Vi blev kvar och ordnade med seglen och stackpacken innan vi gav oss iväg. Allt hamnar på plats lite i sänder.




24/6 2018 Brandalsund
Kom hit igår kväll vid 23 tiden. Seglade, eller rättare sagt gick med motor från Långholmens brygga på Ängsö. Det var lugnt med vindarna och vi skulle bara transportera oss genom Mälaren och genom Södertälje kanal.  Under färden slutade vindmätaren fungera. Idag när Hans öppnade toalettskåpen där NMEA kopplingarna sitter upptäcker han att det är läckage på färskvattenslangen. Varje gång vi spolar vatten duschar en del ut i toaskåpet. Inte undra på att vårt vatten tar slut så fort. Vattnet rinner ner i kölsvinet och pumpas ut därifrån.
El kopplingarna har eroderat av fukten. Detta måste ha pågått redan förra året.  Hans går igenom och gör allt som går att göra för att få vindmätaren att fungera. Alla andra NMEA funktioner finns fortfarande kvar. Verkar inte riktigt hoppfullt i skrivande stund.
Vi kanske får stanna en extra natt här. Ser ut som att vi måste till en mastkran för inspektion i masttoppen där instrumentet sitter.
Än så länge har vi humöret i topp. Vi är beredda på att det kan uppstå olika sorters problem. Speciellt när detta är första turen på året. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...