Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-11-07

Onsdag 7/11

På förmiddagen när jag var på min långpromenad till toan får jag se båtgrannen, i den stora katamaranen mitt emot oss, påväg från Ferragudo på en ståbräda med sina två barn 6 och 9 år gamla. Alla sitter på brädan. Kan inte låta bli att följa dem med blicken hela vägen över floden. När de närmar sig vår sida kommer några motorbåtar. De kör sakta som tur är. Hör lite glada hejarop när svallvågorna kommer. De hanterar det jättefint men det känns konstigt att se på.

Idag ska vi ta jollen till boatyard eller varvet som det heter på svenska, en bit uppför floden, för att få mer information om bottenfärger och vad som är mest fördelaktigt angående upp och nedtagning av båten i samband med bottenmålningen.

























Lägger till med jollen på en flytbrygga under rampen till lyften i hamnen.

 Vid sidan på rampen ligger ett fartyg som har sett bättre dagar.


Vi besöker en butik som säljer diverse  båttillbehör och bottenfärg och lyssnar på försäljarens rekommendationer.
Vi promenerar vidare till Lidl. Tar knappt 10 min att gå. En liten skönhet hittar vi efter vägen.
Vi kommer till den finaste Lidl som jag varit i tidigare. Handlar och går tillbaka till hamnen.Besöker ett annat varv och får prata med en kille som jag tycker verkar mycket kunnig och seriös. Han   förklarar vad man ska tänka på ang bottenfärg när man kommer till varmare vatten som vi ska till. Varför man ska välja en sort  framför en annan.
Ang vår båtbotten kommer det behövas högtryckstvättar. Skrapning av snäckor och annat Tar en hel dag. Sandblästring för att få nya färgen att sitta kvar. Primer för att färgen ska fästa bättre och sedan målas i två lager.
Han ger oss ett pris med 25% rabatt. Då måste vi betala för upptagning av båten och det har vi 10% rabatt i  varvet intill

På hemvägen gör vi en tur uppför floden förbi varvet





















Längs med Portimaos strandpromenad

























Här finns vackra skepp                                          


och  dekorerade turistbåtar


Vi kör förbi ett par broar föra att se hur det ser ut bakom dem


Kapten på båtarna kan variera

Efter broarna får vi syn på ett tivoli med pariserhjul och andra roterande karuseller. Det är härifrån högtalarljuden kommer som vi hör på kvällarna.
























Vi ska runda en liten gräsholme när vi går på grund med jollen. Det är en lerig  sörja under båten så vi kan lätt  staka oss ut med hjälp av en paddel.


Det har blivit mycket mer strömt nu än när vi kom.

Runt bojarna syns det hur kraftig tidvattnet är. Vi råkar komma för nära kanten av hamnen och tidvattensvågorna studsar tillbaka ut i floden med vinden emot. Det blir toppiga höga vågor. Vi kör ut mot mitten av floden där det var lugnare.


Vi  äter stekt lax med matig sallad och grönt  vin, såå gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...