Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2021-02-07

7/2 Skolfartyget Gunilla

När vi satt och åt frukost i sittbrunnen ser vi plötsligt att ett mycket stort segelfartyg en tremastad bark, med ett peke längre än vår mast är hög.  Hon kommer inglidande utmed vår ponton inne i hamnen.

Hon stoppar upp, backar och vänder för att så småningom, med hjälp av hamnpersonalen, komma in på rätt plats där den förtöjde. När hon höll på att backa in såg vi att hon flaggade svenskt. Vi blev entusiastiska. Måste dit och titta. Träffade kocken Johannes som just gick iland.

Det var ett skolfartyg,T/S Gunilla, närmare 50 m LÖA. Hemmahörande i Öckerö utanför Göteborg. Elever från samhällslinjen och sjöfartslinjen?, hade sin skolundervisning på båten den här turen. Där ingick också att lära sig hantera båten Styra, klättra i riggen för att sätta segel, ta ner segel mm mm allt som ingår i jobbet på ett segelfartyg. Hans stötte senare på några av eleverna som berättade att de stormtrivdes med livet ombord. Klättra i den 35m höga riggen för att bärga och sätta segel var bara roligt. Tyckte att det var tråkigt att resan för deras del slutade i Las Palmas. 

Normala år gör T/S Gunilla ett varv runt på Atlanten med sina elever. För den som vill läsa mer finns en länk: http://tsgunilla.se

Nu ska de stanna kvar i Las Palmas över sommaren. Eleverna åker hem. Coronan har hindrat dem från att segla över till Karibien. Delar av personalen stannar kvar. Båten ska upp på varv här och ses om innan de åter seglar vidare. Det är inte klart om de seglar tillbaka till Sverige eller om de seglar vidare någon annan stans. Coronaläget avgör.







































Några dagar senare flyttade hon sig en bit och ankrade om, antagligen för att tanka.






















När mörkret faller ser vi ljusen från förtöjda oljeplattformar och Gunillas rigg lyser också upp


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...