Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-09-25

Tisdag 25/9 Porto Leixoes

Nu har vi varit ute i tre månader. Det är ofattbart. Vi har hunnit se och uppleva så mycket. Idag seglade vi till Leixoes. `Hamnen ligger i utkanten av Porto. En stor industrihamn. Fartyg lastar och lossar.
















































Längst in i hamnen låg segelbåtarna. En brygga för gästande båtar. Detta är vår utsikt.

Om man ska ha synpunkter på dusch och toa så var detta låg klass. Damerna har EN toa och två duschar i samma rum. De sistnämnda med duschdraperi. Vill man duscha får man välja att ha dörren in till rummet olåst eller låsa vilket innebär att ingen kan utnyttja varken den andra duschen eller toan. Det fanns bara kallt vatten i duschen. Ja man får ta det som det är. Hamnavgiften är 24 €. I Porto var den 44€ så man får vad man betalar för, eller inte...

Här ligger två svenska båtar förutom oss, en OSK Najad 44 och en annan svensk båt Alma. vi ha inte sett besättningen ännu. En dansk ensamseglare förtöjde bredvid oss. Han skulle segla jorden runt.

Vi tar en 20 minuters promenad runt hamnen och över en lång bro för att komma till busshållplatsen som ska ta oss till Porto. När vi kom in till stan blev vi tveksamma var vi skulle kliva av så vi bestämde oss för ett lämpligt ställe. Började gå i motsatt riktning som bussen kört. Efter en stund kom en man som Hans började prata med. Han kom från New Mexico.Han sa att vi gick åt fel håll. Centrum låg åt andra hållet. Ganska långt men vi började gå. Det är så intressant att se alla dessa byggnader, både de fallfärdiga och

de där det bor folk i, 



och de med vackra mosaiker.


Och De färggranna. Med hus klättrade upp efter höga bergssluttningar. Formerna färgerna, fasaderna balkongerna så roligt att vi fick tillfälle att se detta.







Kolla väggen på 3 D

Vi gick in i ARMAZEM som bland annat innehöll en intressant loppis.


                                                                                           

Spårvagnen var fint dekorerad. fik och parkering var alldeles nära rälsen. Cafe'gästerna fick dra in stolen när spårvagnen skulle passera 

Vägen ner till floden gick i flera plan med smala vägar kantad av restauranger.
Det var fullt med folk. I ett av trapphusen stod en personal och grillade fisk för restauranggästerna. Undrar vad grannarna tyckte om den lösningen? Längre ner fanns ett stort torg med musiker och installationer av olika slag. 

Alla fotograferar
kors och tvärs
Konstruktion av Gustav  Eiffel






















Det var verkligen full aktivitet.. Denna installation har fått pris för bästa stillastående figuren. När han fick mynt i lådan överraskade han med att hamra på skosulan.


Hans lyfte blicken och se vad han fick syn på






































Floden heter Douro. Vi hade tur och fick sittplats med utsikt mot bron. Jag smakade ett glas portvin. Det måste man ju när man är i Porto. Det var så vacker utsikt över floden. Strömmen var stark och vattnet virvlade. Månen lyste så vackert över allihopa.

Vi fortsatte promenadens. Nu var  det stark uppförsbacke. Även här små restauranger och folk som satt efter  trottoarerna. Bordens ben var anpassade till vägens lutning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...