Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-09-20

Torsdag 20/9 Muros till Baiona

Skulle starta vid klockan 10 när hamnkontoret öppnade, betala hamnavgiften och sedan tanka, för att starta mot Baiona.  När allt var klart var klockan 11:30. Lite sent då vi har ca 45 Nm framför oss.
Det är en disig dag, inte så mycket vind. När vi kommer ut på öppet hav har  vi vind. Vi hissar segel och  kan segla en liten stund innan vi tappar draget, så motorn får stötta.  När vinden återkommer är den emot. Vi drar in genuan. Storen får hänga kvar. Kustremsan har kala klippiga berg.
Passerar  naturområden, Illa Salvatore, Illa Ons och Illa Cies (Cies efter romarnas benämning) där man måste ha tillstånd för att få ankra. Vi försökte att få tillstånd men det var krångligt att få det. Trots att de underlättat med internet skulle vi behövt både skrivare och postgång. då gav vi upp.




Havet är som ett gigantiskt golv som rör sig i stora dyningar.  Ser flera delfiner simmar förbi men de är inte intresserade av att följa båten.

Det är fuktigt, molnen ligger lågt, och jag tar på regnkläder för att få känna mig torr. Tar ner storseglet och det fastnar på halva vägen ner IGEN. Jag får gå upp på däck och dra ner det för hand. . En av lattorna har lagt sig på fel sida av lazy jack och böjt sig. En orsak till besväret. Vi måste spänna upp akterselen på lazyjack lite mer.
Vi går in norr om Illa Cies och kommer in i ria Vigo.


Det är mycket bränningar innan infarten till Baiona. Vågorna slår meterhögt över stenarna. Tur att det finns rejäla sjömärken. Det börjar bli mörkt.







































Kommer till Baiona vid 20:30. Ulf och Lasse i Serendipity är redan där och lotsar in oss med en superstark ficklampa.

Vi går och äter. hamnar på en restaurang som serverar dagens rätt. Fisk och skaldjur inklusive en flaska vin för 20 Euro. Så himmelsk gott.
En till trevlig kväll. I morgon fortsätter Serendipity mot Portugal och vi stannar kvar och går på upptäcktsfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...