Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-10-05

Fredag 5/10 Lissabon,Alcantara de Mar

Försov oss en timme. Kom iväg kl 08. Det är 55Nm framför oss. Sittbrunnen är blöt som att det har regnat. Det har redan gått par båtar och fler är påväg. Nu har det börjat ljusna. Det är disigt. Så fort vi kommer någorlunda fria från nätbollarna hissar vi segel. Det är dålig vind men seglet ger bra stabilisering i dyningarna. Dimman lägger sig som en blöt vante över oss. Den kommer och går. Radarn får hjälpa till men den reagear inte på nätmarkeringarna. Ögonen är bäst men de blir ansträngda av allt stirrande.

Då är det skönt med lite vila


Bergen har blivit lite högre med branta klippor ner mot vattnet.  Syns i diset. Vi rundar Cabo Roca och Cabo Rasa. Vinden ökar drastiskt som vanligt vid rundning av uddar nära land.


Bakom uddarna ser vi ett helt annat landskap. En långsträckt kust fullt med vita hus. Den första delen är Cascais som avlöses av en mängd olika stadsdelar. Det ser vackert ut i solskenet som nu avlöst diset.

Jag är ledsen. Jag har strulat med kameran igen Nu som jag verkligen ville att det skulle bli bra bilder.
Jag är inte uppmärksam när jag ska ta bilder och förstör dem. Det ska gå så  fort att ta bild när man samtidigt ska ha uppmärksamheten på omgivningen runt båten och det även är dyningar.
(Ja, lite är undanflykter förstås) Det är full båtaktivitet runt om. Segling i småbåtar. Små fiskebåtar ligger fast vid bojar och man fiskar med spö.

Planen var att gå in till Cascais för att förhoppningsvis kunna träffa tidigare arbetskamraten Annelie. Hon var tyvärr inte hemma när vi passerade. Så synd. Vi beslöt oss för att gå upp i Rio Tejo till en annan hamn.

Rundar denna udde. Härifrån  utgick Vasco Da Gama när han sökte efter sjövägen till Indien.

Floden är full av maneter. De var många, stora som fotbollar och brungula, minst 7-8 stycken på ca 2x2 meter. (Bild från hamnen)



Ett modernt fem-mastat passagerarfartyg passerar oss

























Belem























 Vi ringde upp några av hamnkontoren efter floden som hade fullbelagt. Vi fick napp i Alcantara  hamnen. En bit bakom bron. Färden upp efter floden tog så lång tid på grund av stark ström. Vi gick med 2.2 knop som lägst annars 3 knop trots att vi gick för full maskin. Alltså 3-4knop motström.  När vi kom fram var det mörkt.
Vi lyckades trots mörker och dåliga ficklampor hitta rätt ponton med rätt bryggnummer. Klockan 20:45 var förtöjningen klar.

Hamnen är lugn och väl skyddad från vågor. Lite oväsen hörs från bron och när flyg går över men det är inget problem. Hamnen vi passerade vid brofästet var värre. Där tjöt det när bilarna passerade på bron och ännu värre när ett plan samtidigt passerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...