Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-10-13

Lördag 13/10 Cascais

Det har visat sig att det stora ovädret Leslie kommer att passera förbi Cascais. Jag förbereder det som går inför kvällen och natten, när det kommer att blåsa som värst.
Jag surrar seglen i stackpacken så hårt och så nära masten som jag kan för att minska på vindfånget. Förseglet blir också extra fastsurrat. Biminin packas ihop. Hans kompletterar med en ny fender - den som försvann i ovädret på väg till England. Förtöjningarna förstärks.

Alla fiske- och småbåtar töms från ankringsplatsen och flyttas i skydd till inre hamnen, bakom den långa piren


Mot kvällningen slår vågorna högt över piren som omringar oss. Båtarna närmast blir överstänkta. På oss yr det en fin sky ibland. Vi har sjölä och ligger på så vis tryggt.
Värsta vinden beräknas komma komma mellan 01-03 i natt enligt Windy.

En  promenad efter solnedgången utmed stranden. Här är Boca do Inferno, en stenklyfta invid hamnen


























































Det blåser SV kuling . Nu slår vågorna upp höga som hus, över piren. Vi har satt larmet på instrumentet att larma vid 20m/s. Det händer flera gånger. I instrumenthistoriken kan vi se att det har varit max 21,4 m/s under en liten längre stund.
När vi hamnar i "stormens öga" blir det lugnare en stund, 8-10 m/s.  Sedan fortsätter vinden vrida mot NV och vinden trycker på igen men nu med lägre styrka. Nu rör sig båten mer ryckigt fram och tillbaka.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...