Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-10-02

Tisdag 2/10 Mot Nazaré

Det blåser drygt 8m/s när jag vaknar. Det viner i masterna. Låter värre än det är. Vinden ska lätta under dagen. Innan vi startar är det sol men svalt. Nu måste vi ta på oss tröjor.

Vi tar loss förtöningarna. Lite knepigt med den vinden. Det  blåser från land. Vi får planera hur vi ska lossa tamparna så att vi kan vrida aktern mot vinden. Det är risk att driva på någon annan båt om det går fel. Som tur är kommer två män gående på bryggan som kan hjälpa till med ena tampen medan jag tar den andra. Det är tungt att hålla båten innan den kommit i rätt läge. Allt går jättebra. Vi tackar för hjälpen och gasar på.

När vi kommer ut från hamnen är det ett lugnt hav. Blåser endast 5m/s. Vi kan ta på lättare kläder. Dyningarna blir lite högre ju längre söderut vi kommer.
Vinden är för svag för segling. Stöttar med motor, som vanligt. Sandstränder följer kusten i flera timmar. Ett par timmar innan vi når Nazaré blir landskapet annorlunda. Höga kullar som planar ut på toppen. Liknande som på Österlen. På toppen finns små byar utspridda och vindkraftverk.

Nazaré


En fiskebåt påväg in till hamnen med sin fångst följd av mängder med måsfåglar som hoppas att få del av fångsten. Bilderna visar hur båten uppfattas i dyningarna.














Jag har råkat komma åt någon inställning på kameran så bildkvaliteten är urdålig men jag använder bilden ändå. Jag skulle inte vilja bo där uppe med det överhänget.

















Strax före infarten till hamnen i Nazaré visade djupmätaren endast 2,4m.

















Det berodde på att det var så djupt att ekolodet inte "bottnade". Om man tittar på sjökortet kan man se att det går som ett mycket djupt dike långt utifrån atlanten ända in mot hamnpiren. I norra änden av infarten mot Nazaré har det slagits världsrekord i våghöjd vid surfning. Här har man surfat i 34 m höga vågor. Se länken nedan som visar hur det kan se ut när de surfar.

https://www.freeride.se/20-meter-hoga-monstervagor-nazare/

Idag var det lugnt, bara ett par meter höga vågor.

Stan är fin och har varit badort redan i början av 1900-talet.


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...