Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-07-19

18/7-19/7 Fredrikshavn till Norge



Överfarten förbereds. Hans tätar vantfästet varifrån det läckt in och blött ner hans kläder i garderoben. Tätar även runt ventilen till förpiken. Det är fortfarande besvär med läckage in på min bädd när vågor sköljer över fördäcket.  
 Ibland får ruffhäxan göra djupdykningar

 UV skyddet har gått söder på stora genuan. De blå remsorna riskerar att fastna och riva sönder seglet ännu mer. Vi sätter upp den mindre genuan, som fått bättre anpassat replik. Avslutade jobbet med att gå till restaurangen och äta innan vi kastade loss. De hade slutat med mat för dagen. Kocken var vänlig och lagade till en suffle med champinjoner, gräslök garnerad med knaprig bacon. Gott men dyrt 365 Dkr.

Vi tankar båten 51 liter för 560 Dkr. Sedan hissar vi upp jollen på fördäck och fäster den ordentligt. Den fick plats. 



Kl. 17:35 förtöjningarna har lossats. Vi ska till Norge. Det är sol, västlig vind 8ms.
Det suger i mer och mer. Vågorna blir längre och båten gungar mjukt i vågorna.

Vid Skagen fanns en ankringsplats för stora fartyg. Vi kunde räkna till minst 13 fartyg som låg på svaj. Vi passerade framför nosen på många av dem. 



Vi upplever en vacker solnedgång och beundrar ljuset över havet.  Natten blir inte helmörk. Skönt.  Vinden ökar. Västlig.  Stundtals är det 13-14 m/s.  Vi går i 6-8 knop. Vågorna blir högre. Vi går i en kryssvinkel. Det är omöjligt att gå direkt mot målet nära Kristiansand.  Hans knappar på plottern och ställer in autopiloten så att båten håller en inställd kryssvinkel. 
En av säkerhetsreglerna vi har är att alltid vara fastspända när vi nattseglar. Seglingen blev lugnare men vågorna var mycket höga. Det var obekvämt att röra sig speciellt gruvar man sig för att gå på toa. Vi turades om att sova men var kvar i sittbrunnen under sprayhooden. 






Den som hade vakten satt i ett hörn i aktern. Följde med i vågornas gungande och tittade på plotter och radarskärm. Några fartyg passerar på avstånd, en segelbåt gick åt motsatt håll Den passerade på närmare håll men inte så nära att vi kunde vinka till varandra. Jag hade tänkt lyssna på någon bok men hörlurarna var inne. Hade inte lust att klättra över Hans som låg raklång och sov framför ingångsluckan. Det blev inte långtråkigt ändå. Tankarna flöt fritt och man bara fanns. 
Klockan 04:20 dök det plötsligt upp en mås. Den cirklade runt båten några varv tills det kom en kompis och de försvann. En timme senare ljusnar himlen upp i ett svagt rosa skimmer. 



Det gick så fort. Ett glödande rött band följde längs en molnkant och dekorerade himlen. Rodnaden blev starkare och plötsligt dök solen upp över horisonten. Luften blev skönare. Vi var fuktiga efter natten av både dagg och vågor som stänkt över oss.

Hans plockade fram ett färdigkokt ägg som vi åt direkt utan något till. Gott. Kändes inte bekvämt att ställa sig och laga mat. 

Det kändes skönt med ljuset men nu började ögonen kännas klibbiga och sömniga. Mina glasögon var igensmetade av saltet. Hade inte något att rengöra dem med. Vill inte skava på glaset i onödan.
Plötsligt vrider vinden från väst till ostligt. Vågorna var bråkiga ett tag med vind och vågor åt olika håll.  Illamåendet kändes inte långt borta. Jag hade inte tagit sjösjuketabletter. Hade tur att det bara blev en liten föraning. Vinden avtog mer och mer. Farten sjönk och motorn fick jobba för första gången under överseglingen. 

En av de första bilderna av Norge











Vi hittade en liten fin ankringsvik. Klockan 15:45  hade vi ankrat och Hans tagit ett snabbdopp.
Nu fick danska flaggan ge plats till den norska. Det kändes fint. Vi har tagit ett steg till mot målet.

Kvällen blev så stilla. Bara måsar och trutar kommunicerade på sitt vis. Ibland åkte någon motorbåt förbi. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...