Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-07-06

6/7 Skillinge till Kåseberga

Hans har försökt täta läckan i förpiken. Inte lätt veta var vattnet kommer ifrån  Det ser helt tätt ut. Han teipar gladpack över ventilen för att utesluta om det är den som är otät eller om däcket släpper igenom.
En dansk seglare ger honom tätningsduk att använda vid behov.
Vi planerar att gå till Ystad. Det är ca 24Nm
Det är så stilla att vi bestämmer oss för motorgång. Förbereder inte för segling.
Kunde inte köpa diesel här. Bara kort för fiskebåtarna gällde. Det var ju inte så långt så våra 20 liter från dunken borde räcka.

Det var så vacker vy. Längs landremsan sträcker sig långa gräsbeklädda kullar, som stupar brant ner mot havet . Dungar av träd kröner toppen av bergen. Vit sandstrand kilometerlång, såg öde ut. I södra änden av stranden dök det tillslut upp en stor campingby med självlysande vita husbilar och vagnar. 

 Tyvärr så ökade vinden mer och mer när vi passerade Sandhammaren. Det blåste 13m/s rakt emot oss och gungade kraftigt. Vågorna slog över fördäck. Vi ville inte riskera dieselbrist så vi drog ut förseglet en bit.
Att kryssa med enbart försegel är inte särskilt effektivt.  Dålig kryssvinkel. Utan motor sjönk hastigheten. Vi höll ut ett bra tag. Det var inte behagligt och motorn startades igen. I häftet över gästhamnar upptäckte Hans att det fanns en gästhamn innan Ystad med möjlighet att tanka diesel, Kåseberga. Det lät bra. Vi gick dit. Skönt att komma från vågorna en stund. 
Hamnen var liten med smal ingång. Kändes som vi skulle krocka med betongmuren vid inloppet men det var den djupare delen av infarten. Några meter längre ut skulle vi stött i botten med de höga vågorna. 



Det var en högvinst att gå hit trots att det var mycket turistiskt. Restaurangen, butiker som sålde fisk, sovernirer, snabbmat som sill med mos, sill med bröd. Det var gemytligt. 

Hans hade köpt Seabass, en aborreliknande fisk, i Skillinge. Köpte lite torskrom till sås här.  
Stekt fisk fylld med dill och citron med torskromsås och färsk potatis och lite grönsaker.
Jag har tur som har en egen gormetkock. Det blev en riktig festmåltid fast vi inte orkade äta upp mer än hälften.

Efter maten blev det en promenad upp till toppen på backarna. Ett storslaget landskap öppnade sig. Oändliga grässlätter med får som betade längre bort. 





 Ales stenar reste sig som en siluett.  




Kullens kanter tog tvärt slut. De stupade rakt ner mot havet. Landskapet och stenarna allt var så vackert att det inte går beskriva. 


En sådan mäktig och meditativ plats. Jag kunde föreställa mig människor som gått och suttit där jag satt för 7000 år sedan

Åter vid hamnen kändes det som att nu är det dags att fira vår semester. För första gången. Vi gick och tog en äkta skånsk öl. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...