Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-07-30

30/7 Whitehills


Natten var kall. På morgonen 16 grader inne i salongen. I motorrummet 13 grader. 
En fiskare, Charles Milne, talar med Hans på bryggan. Han berättar att han ska ta med ett par myndighetspersoner på fiskebåten och demonstrera hur deras fiske går till. De ska hjälpa de lokala fiskarna att göra en ansökan om bidrag till en kylanläggning för deras fångst. Nu finns endast en privat sådan i byn. 
Hans var snabb och frågade om vi kunde få följa med och se hur det går till. Det gick bra och vi slängde på oss flytvästarna och hoppade på hans båt. Utflykten skulle ta  ca 1 timme.

De första burarna är ganska nära hamnen. Han drar upp dem en och en. 


Mäter humrarna med en mätsticka från ögonhålans bakkant till kanten på skölden. 

Var de för små skickades de tillbaka ner i havet. Han agnade om burarna med ny makrill och den gamla fick trutarna. Många ville vara med och dela.


Vi förflyttade oss till ett annat område. Här hissade han upp burar som satt fast i linor mellan sig.  Han tömde dem och placerade burarna på rad. Släppte ner den första buren tillsammans med flaggstaven i havet. Körde med båten så de övriga följde efter.



Åter vid hamnen blev vi erbjudna att köpa hummern han fångat. Vi köpte 4 st. Kul att kunna bjuda Björn och Birgitta när de kommer. 
 Men vad skulle vi koka dem i? Humrarna var för stora för våra kastruller. Hans fann på råd och gick till restaurangen intill och hade tur. Han fick låna en stor kastrull.

Björn och Birgitta kom. Äntligen möts våra vägar. Glädjen är stor. De förtöjde framför oss  och bjöd på en Höna ett öl, och whisky. Vilken resa de har gjort. Shetland, Orkney Yttre Hebriderna. Seglingen som även vi skulle ha gjort men Nu är vi här. 


De var välförsedda och hade med sig en liten kokplatta och vattenkokare. Nu hade vi bara att vänta på att vattnet skulle koka upp ordentligt.


Tillslut läggs humrarna i Max 2 minuter har vi fått lära oss. Inte längre då blir de torra. 








Tillbehör var apelsinmajonäs som Hans gjort, sallad och krutonger. Vitt vin. 
Vilken fest det blev. Och gott. Så roligt. Vi avslutar med kaffe och avec i vår båt. Det har börjat regna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...