Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

2018-07-24

24/7 Farsund till Skottland


kl. 04:30 ringer klockan. En timme senare är vi på väg. Det är dimma. Tur att vi har radar. Hoppas det är övergående.
Kl 09:40 Jag har slumrat en stund. Hans har hissat segel men vi går med motor också. Fortfarande disigt. Det har kommit en liten regnskur. Till kl 12 har sikten blivit bättre. På radarn syns 8 st fiskebåtar. De är för långt ute för att vi ska se dem med blotta ögat. 
Äntligen kan vi segla. Härligt!

Vinden tilltar SW 5-10 m/s och 6-7 knop. Nu gungar det mycket. Vågorna kommer från sidan. Härlig segling. Lajka följer vågorna mjukt och fint. När fiskebåtarna är passerade lägger sig Hans och sover. En ny fiskeflotta dyker upp på radarn för om oss. Jag håller koll. En segelbåt skymtas vid horisonten men den försvann ganska snart. Några måsar cirklar runt oss. Undrar vad de gör så långt ute till havs. Troligtvis har de följt med fiskebåtarna.
 Nu är vår position 58gr 00'N   5 gr 22'O

Det är lite disigt. Vind 7,2 m/s fart 5-6 knop. Egersundsbanken ligger 13 Nm väst från oss. Idag är det 24/7. Tänker på mina, på våra nära och kära därhemma. De är där och vi är här mitt på Nordsjön och gungas av vågorna. Tankarna vandrar. Det känns bra att vara här. Vi lever vår dröm nu, som vi planerat och drömt om så länge. Fantastiskt att ha tagit sig såhär långt. Tänker också på dem därhemma på föräldrarna som är gamla. Det var in lätt att resa ifrån dem och att inte kunna finnas hos dem när det behövs. Vi får ha regelbunden kontakt och tack o lov finns mina systrar där och våra barn och barnbarn. Solen försöker nå igenom molnen men lyckas inte helt. Under oss är det 300 meter djupt.. Massor av sjunkna fartyg under oss finns markerade på sjökortet . Undrar varför de sjunkit.  Är det fiskebåtar som förlist i storm eller krigsfartyg som gått sitt öde till mötes? Men i vilket krig i så fall?
Känslan att sitta här som en liten, liten prick på detta stora hav i en segelbåt, 11 meter lång och 1,5 meter ovanför vattenytan, är mäktigt. 

Hans kliver upp. Han har inte sovit så bra. Vi äter pytt i pannan som vi förberett innan avfärden. Det blev mycket kött och potatis kvar efter middagen i Farsund.  Gott och stärkande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...