Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

Bloggarkiv

Leta i den här bloggen

2018-08-16

Torsdag 16/8 Rathlin till Bangor marina


Vinden viner i masten Soligt Jag är lite skeptisk till en början om vi ska gå iväg eller inte Ändrar mig när jag får se hur vind och ström ser ut. Sämre i morgon.
Jag fick en vision om att det går bra att åka idag. Så blev det.
Tidvatten och strömmar är kraftigare och farligare här i Rathlin än någon annan  stans på Irland.

Vi startade 10:45. Rak motvind och höga vågor. Vi ska runda ön och därefter blir det sidvind SV. Vinden är fortfarande 10 m/s. I byarna innan regnskurarna 13-14 m/s. Vi tar hjälp av genuan. Går 10 knop med bara den och strömmen som är med oss.
Det är höga branta klippor vid sidan av oss. De avlöses av gröna bördiga landskap.




Vi passerar en klippa som följer land en lång bit. Här finns trappor och landgångar för fågelskådare.

En stor flock Ganets, har möte alldeles nära vår färdväg. Ganets är
vackra måsfåglar, helt olika de vi har i Mälaren och Östersjön. Fåglarna är kritvita med kolsvarta vingspetsar och de seglar så elegant i vinden.  Tyvärr ger inte bilden fåglarna rättvisa.



Här är vi nu och det blå strecket visar strömriktningen. Ekolodet har tappat kontakten med verkligheten.

Strömmenoch vinden får havet att skumma


Regnskyar avlöses av solen. Himlen blir dramatisk med sina hotfulla och sina ljusa vänliga moln. 






Anländer till Bangor marina 17:30. Blir vänligt bemötta av alla vi möter.
Nu ska vi hitta något att äta.

Efter att ha gått gata upp och gata ner hittar vi en liten pittoresk restaurang i en gränd. Det är endast ett litet ombonat rum med 3 bord, små tavlor och andra dekorationer på väggarna, massor av fina kuddar och ett litet kök. 
 De, erbjöd bl.a. långkokt kött med lök potatis och foccacia. Hemlagat. Det godaste jag ätit på länge. 
 Mätta vandrade vi gatan fram när härlig sång och musik nådde våra öron. Vi måste kolla upp var det kom ifrån. En pub fullt av musiker. 

Alla spelade ukulele och sjöng. Musikerna kom från Belfast och Bangor och brukade träffas ibland och spela tillsammans. De spred en sådan härlig sång- och spelglädje. Det är mycket livemusik på pubbarna i det här landet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...