Om mig

Mitt foto
Jag, Christina Berggren och min make Hans har drömt om att göra en längre segling i många år. Hittills har vi seglat Östersjön kors och tvärs från norr till söder. Alla seglingar utom en har skett på sommarsemesterveckor. Den sista seglingen, 2016, tog tre månader. Vi gick norrut upp till Töre i Norrbotten. Rundade bojen där och seglade sedan finska sidan söderut från Valsörarna och Wasa, via Åland och hem. En magisk sommar. Under många år har vi åkt till OSK, oceanseglarklubben, i Stockholm. Lyssnat på spännande och lärorika föredrag från de som redan varit ute eller fortfarande är ute på sina seglatser. Säkerhet, teknik, sjukvård ombord, har varit givande ämnen. Även diskutioner om relationer ombord. Vi var med och startade en lokal förening till OSK, i Västerås. OSK Mälardalen fortsatte i samma anda. Intresset för långsegling var stort. Efter 6 år måste vi lägga ner. Vi behövde tid att förbereda och planera för vår egen segling.

Bloggarkiv

Leta i den här bloggen

2018-08-30

Torsdag 30/8 Padstow

 Jag har inte sovit någonting i natt. Mooringbojen låg och skrapade mot skrovet och bollen som hörde ihop med den dunkade. Det var lugnt med både ström och vind så ingenting höll oss ifrån den. bojen är ganska stor och tung. I rörpiken dundrar det mer än i salongen. Hans sov. Jag var ute flera ggr och tittade men det var inget annat att göra än att lägga sig igen.

När  vi tittar upp på morgonen har vi ett fantastiskt vackert landskap omkring oss. 
En stad Padstow

och vacker bergssida med klippor nedanför som innehåller grottor.

Massor av båtar ligger förankrade över hela området. Längst in små båtar. 

Bredvid oss färjan som vi sett kvällen innan.  

Framför den låg en mindre färja. Det var den som var det märkliga föremålet och inte hade ankarljus när vi kom. 

 Nu forsade det runt vår boj av strömmen igen. Vi var tacksamma att inte behövt använda vårt ankare.

Vid halv tio ropade vi upp hamnkapten. Nu var det rätt tidpuktoch att  komma in i hamnen. För att komma in måste vi passera en tröskel vilken måste vara tillräckligt djup. Vi passerade en yttre hamn innan vi gick in den inre. 

Den plats vi blev tilldelad var längst muren. Vilken plats man får är bl.a  beroende på båtens 
längd och djupgående. Muren ligger längs en väg. Ovanför oss, på andra sidan gatan, ligger restauranger på rad. 










Folk flanerar förbi några meter ovanför oss. De sitter på kanten och fiskar krabba. Mest barn. Alla utan flytväst. De slänger ner en liten korg med agn. Drar upp den på en gång. Har de tur finns en krabba däri. Ett mycket populärt nöje. Fångsten skickas tillbaka i havet igen när de tröttnat och ska gå sin iväg. Vi blir ivrigt beskådade, fotograferade och båten får mycket beröm. Många funderar var vi kommer ifrån. Vi hör hur de diskuterar ovanför oss ”Kan dekomma från Spanien, Finland”? 

VI tar en ledig dag. Går runt och tittar i olika butiker. Det finns massor av små sådana. Många konstbutiker. Klädbutiker och souvenirer. Och flip flop
Husen är pittoreska. 


Vägarna är branta och smala. 

På turistinformation rekommenderades vi att vandra upp  till toppen av en sådan kulle ftill ett gammalt slottsliknande hus. Här finns en vacker utsikt och möjlighet att vandra i en vacker trädgård. 

Det blev en trevlig vandring. Här fiskar barnen också krabbor men var är flytvästarna?

Nere på den av ebb torrlagda stranden var det mycket folk.
 
Vid klipporna hade de picknick. 
Fascinerande att tänka på att vi några timmar tidigare låg vid denna boj och har gått med båten genom denna slusströskel. 



kanalen fram till slusstrappan

Arbetet med att hålla rännan öppen pågick ständigt. Både med grävmaskin och muddringsfartyg. 


Tänk att vi gått igenom passagen i mörker utan att ana hur det såg ut omkring oss. 


Återvägen av promenaden gick uppe på berget genom grönskande stigar med 


storslagen utsikt






Vid slottet var det stängt men trädgården var öppen. 

Så fridfull och lugn. 

Ja! just det

Stackarn, hur länge har han inte suttit här och försökt få bort sin sticka i foten.


Nils Johan kom in till hamnen när vi var tillbaka vid båten. 


Han fick platsen framför oss. Det var trevligt att ses igen. Han seglade ensam sedan en vecka. Kristen hade tagit ledigt och åkt hem. Han kommer åter i Falmouth. Vi följdes åt till en restaurang. Efter maten träffade vi holländska paret Jan och Lilian. En mycket trevlig kväll på restaurangen mitt emot våra båtar. Nils Johan berättar att han spelar dragspel. Det blev spontan sång till allas stora glädje. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söndag 21/11 ARC starten

Ska försöka ge några ögonblicksbilder från ARC starten idag. Första start gick 12:30, sedan med 15 minuters mellanrum, i tre omgångar.   Av ...